در ابتدا لازم است بدانید که ساندویچ پانل یکی از مصالح ساختمانی است که از قبل ساخته و آماده شده است و فوم تزیقی در ساخت و سازها و معماری خانه استفاده میشود. ساندویچ پانل سقفی و ساندویچ پانل دیواری از دو ورق و یک لایه میانی تشکیل شده است که لایه میانی ساختار ساندویچ پانل است. ساندویچ پانلها عایقهایی در برابر هدر رفتن گرما و سرما هستند که امروزه به جای استفاده از مصالح سنتی در معماری ساختمانها استفاده میشوند. حال قصد داریم در این مطلب به کاربرد فوم تزریقی در اجرای ساندویچ پانل بپردازیم، با ما همراه باشید.
‘فوم تزریقی’ در صنایع بسیاری استفاده میشوند که یکی از این صنایع، صنعت ساختمانسازی است. در این صنعت از فوم تزریقی استفادههای گوناگون و متنوعی میشود ولی یکی از کاربردهای آن، استفاده از آن به عنوان لایه میانی و یا در واقع هسته مرکزی در اجرای ساندویچ پانل میباشد. ساندویچ پانل اخیرا یکی از سازههای پرمصرف و کاربردی شده است که به دلیل مقرون بهصرفه بودن آن محبوبیت بسیاری در ساختمانسازی پیدا کرده است. فوم میان ساندویچ پانلها به دو شکل تزریقی و یا عایقکاری استفاده میشود. برخی از فوم تزریقی که در ادامه بیشتر به آن میپردازیم، برای ساخت ساندویچ پانل دیواری باید به صورت تزریقی از آنها استفاده شود. برای تزریق این مدل از فوم تزریقی به ساندویچ پانلها، چه ساندویچ پانل سقفی باشد و چه ساندویچ پانل دیواری، از یک دستگاه مخصوص به نام دستگاه تزریق فوم ساندویچ پانل استفاده میکنند.
همانطور که در ابتدای مطالب گفته شد، برخی از فومهای میان ساندویچ پانلها باید به صورت تزریقی استفاده شوند. از میان فومهایی که برای هسته مرکزی ساندویچ پانلها استفاده میشود، فوم پلی یورتان (یا اورتان) و فوم پلی استایرن باید تزریق شوند. در ادامه به بررسی این فومها میپردازیم.
فوم پلی یورتان که یکی از فومهای لایه میانی ساندویچ پانل متراژ پایین است، خود به سه دسته فوم نرم، فوم نیمه نرم و سخت تقسیم میشود. فوم نرم پلی یورتان به شکل سلول باز است و به صورتی است که هوا به راحتی از داخل آن عبور میکند که باعث میشود این فوم استحکام کششی بالایی داشته باشد. خاصیت این نوع فوم این است که صوت و حرارت پایین را به خوبی جذب میکند و در برابر حلالها نیز مقاومت خوبی از خود نشان میدهد. اما فوم نیمه نرم پلی یورتان، با اینکه جاذب آب است ولی رطوبت موجود در هوا را جذب نمیکند. فوم سخت پلی یورتان نسبت به دیگر فومهای پلی یورتان حرارت را بسیار کمتر هدایت میکند. اما بهطور کلی این نوع فومها عایق حرارت، برودت و صوت هستند، در برابر رطوبت مقاومت خوبی دارند و سبک وزن میباشند.
پلی استایرن همان یونولیت است که نام دیگر آن پلاستو فوم میباشد. پلاستو یک نوع از مواد پلیمری است که در عایق سازی بسیار کاربردی میباشد. ماده این فوم دارای وزن سبک و رنگ سفید است و همچنین عایق رطوبت و صدا میباشد. پلی استایرن به سه حالت معمولی، مقاوم و استنباطی تقسیم میشود. از خصوصیات بارز این فوم میتوان به ضد حریق بودن، انعطافپذیری بالا و مقاومت در مقابل آب و رطوبت اشاره کرد.
دستگاه اجرای فوم تزریقی ساندویچ پانل یکی از مهمترین و پر کاربردترین دستگاههای صنعتی میباشد که با عملکرد و کارایی که دارد برای تولید، طراحی و تزریق فوم ساندویچ پانل، از آن استفاده میشود. تزریق فوم در ساندویچ پانلها طی یک فرایندی حساس صورت میگیرد که بهتر است برای انجام این کار، از مرغوبترین و باکیفیتترین دستگاه تزریق فوم استفاده شود. همانطور که در ابتدای مطالب گفته شد برای تزریق برخی فومها به این دستگاه نیاز است و برای استفاده از این دستگاه، فومها را داخل پمپهای مخصوص میریزند و به درون ساندویچ پانل و لایه میانی آن فوم تزریق میکنند. عملکرد این دستگاه به این صورت است که مایعاتی چون پلی ال و یا پلی ایزوسیانات را دریافت میکنند و طی واکنشهای شیمیایی با موادی دیگر، به فومهایی چون پلی یورتان و پلی استایرن تبدیل میکنند. سپس بعد از ساخت این فوم تزریقی، دستگاه آن را به پانلها تزریق میکند. این دستگاهها به دو صورت کم فشار و پر فشار موجود هستند که هر یک کارایی خاصی دارند.
یکی از مهمترین مزایای تزریق فوم ساندویچ پانل از طریق دستگاه تزریق، روند تولید سریع آن میباشد که به این ترتیب میتوان سفارشات بسیاری را روزانه در مدت زمان بسیار کمی تولید و روانه بازار کرد. از دیگر مزایای دستگاه تزریق فوم، تزریق یک دست، دقیق و منظم فومها میباشد و همچنین این قابلیت را داراست که تزریق فومها را به صورت پشت سرهم و متوالی انجام دهد که باعث تسریع تولید آن میشود. اما باید بدانید که مزایای آن در گرو استفاده این دستگاه توسط افراد متخصص میباشد و اگر کسی بهطور کامل آموزش ندیده باشد و از آن استفاده کند، کیفیت سازه به اندازهای که باید باشد، نیست و باعث ضرر مالی میشود.
همانطور که در جریان هستید، ساندویچ پانل از دو ورق مقاوم که در میان آن لایهای نرمتر قرار دارد، تشکیل شده است. این لایه نرمتر که فوم تزریقی میباشد، جنس آن با توجه به نوع مصرف و یا مکانی که قرار است از آن استفاده شود، متفاوت خواهد بود. بهطور کلی فومها از ترکیبات مواد پلیمری ساخته میشوند که شامل موادی چون پلی یول، ایزوسیانات و گاز حجم دهی است. ماده پلی یول در واقع نوعی الکل است که در واکنش با ایزوسیاناتها و یک سری مواد دیگر به عایقی خاص تبدیل میشود.این عایقها که در واقع نقش همان فوم را در ساندویچ پانل ایفا میکنند، انواع مختلفی دارند که در ادامه به آن اشاره میکنیم.
این فوم تزریقی استحکام بسیار خوبی دارد و از ویژگیهای آن میتوان به عایق بودن در برابر صدا و حرارت و همچنین سبک وزنی آن اشاره کرد. از این فوم به عنوان مصالح ساختمانی استفادههای فراوانی میشود و جزء نوآوریها در صنعت ساختمانسازی به حساب میآید. فوم xps در ارتباط با هزینهها، تاثیر مستقیم و غیرمستقیم میگذارد و باعث کاهش هزینهها به صورت چشمگیر میشود. از این فوم برای ساندویچ پانلهایی که در دیوار، کف، سقف و درب به کار میروند، استفاده میکنند.
این فوم از الیافهای بسیار نازک شیشهای تشکیل شده است. استفادههای بسیاری برای عایقکاری از آن میشود و مخصوصا برای حرارت عایق بسیار خوبی میباشد. فوم پشم شیشه در برابر خوردگی و پوسیدگی مقاومت و استحکام بالایی دارد که برای ساندویچ پانل بسیار مناسب است.
این فوم برای عایقکاری حرارت، برودت و صوت بسیار مناسب است. به دلیل ساختار فیزیکی که دارد نسبت به تحمل حرارت بسیار مقاوم است و در جذب صوت و یا کاهش آن بسیار خوب عمل میکند. همین ویژگی آن سبب میشود که از این فوم برای ساندویچ پانلهای سالنهای مخصوص کنفرانس، سالنهای تمرین صدا یا استودیوها و دیوارهای مشترک استفاده شود.
فومهای پلی یورتان (یا اورتان) و پلی استایرن از دیگر فومهایی هستند که در ساخت ساندویچ پانلها استفاده میشوند که در ابتدای مطالب در قسمت انواع فومهای تزریقی، درباره آنها توضیحاتی داده شد.
تا اینجای مطالب شما با کاربرد، ویژگیها و مزیتهای فوم تزریقی در ساندویچ پانلها آشنا شدید. دانستید که فومهایی که به صورت تزریقی در ساخت این پانلها به کار میروند، عایقهای باکیفیتتر و بهتری هستند که کاربردهای بسیاری در صنعت ساختمانسازی دارند. علاوه بر اینها با یک بار هزینه کردن در سفارش، خرید و سپس استفاده از ساندویچ پانلهایی با این فوم، در موارد دیگر صرفه جویی میشود و باعث میشود که هزینههایی که برای گرما، سرما و خرابیهای رطوبت میشود به حداقل برسد که در این زمینه کمک زیادی به شما میکند. اما در نهایت، در ارتباط با قیمت آن باید گفت که امکان اینکه یک قیمت مشخص و ثابت تعیین شود و به شما داده شود، وجود ندارد. زیرا این نوع فوم تزریقی در ساندویچ پانلها به علت نوسانات بازار و عدم ثبات قیمت، قیمت مشخصی ندارند. پس لازم است که برای کسب اطلاعات دقیق در این باره به کارخانهها و شرکتهای معتبری که در این باره فعالیت میکنند و “فوم تزریقی” در ساندویچ پانلها را میسازند و آماده میکنند، مراجعه کنید و قیمت را از آنها جویا شوید.
جنس فوم تزریقی در ساندویچ پانل با توجه به نوع مصرف و یا مکانی که قرار است از آن استفاده شود، متفاوت خواهد بود. فوم پلی یورتان، فوم پلی استایرن، فوم xps، فوم پشم شیشه و فوم پشم سنگ از فومهایی هستند که در ساخت ساندویچ پانلها از آنها استفاده میشوند.
عملکرد این دستگاه به این صورت است که مایعاتی چون پلی ال و یا پلی ایزوسیانات را دریافت میکنند و طی واکنشهای شیمیایی با موادی دیگر، به فومهایی چون پلی یورتان و پلی استایرن تبدیل میکنند. سپس بعد از ساخت این فومها، دستگاه آن را به پانلها تزریق میکند.
از مزایای این دستگاه میتوان به تزریق یک دست، دقیق و منظم فوم تزریقی، تزریق فومها به صورت پشت سرهم و متوالی که باعث تسریع روند تولید ساندویچ پانل و در نهایت گرفتن سفارشات به میزان بالا میشود، اشاره کرد.